Syv rejsetips til familien

Offentliggjort: 17.4.2018  |  Sidst opdateret: 29.1.2021

Ferie skal være en tid med hygge og samvær. Alligevel oplever mange, at sommerens store højdepunkt er præget af kaos og stress. Ikke mindst lange bilture og store lufthavne opleves udfordrende af forældrene ifølge rejselivseksperten hos Gjensidige.

Rejselivsekspert og rådgiver i Gjensidige Lene Kristine Wold Hasler er selv mor til to, en 6-årig og en 10-årig. Her er hendes syv tips, som kan gøre turen både tryggere og hyggeligere for store som små.

1 – Sænk ambitionsniveauet

Lene Hasler - IMG - privat
Rejselivsekspert og rådgiver i Gjensidige, Lene Hasler. Foto: Gjensidige.

Forskellige familiemedlemmer har forskellige ønsker til ferien, og mange ender derfor med at have for meget på ferieagendaen ifølge Hasler.

– Det er sjældent en god ide at forsøge at gøre «alt». Det kan give store diskussioner og meget transporttid mellem forskellige destinationer i løbet af ferien. Derfor anbefaler jeg, at familien snakker sammen inden afrejsen, så I finder ud af, hvor mange aktiviteter og udflugter, I kan klare, så det samtidig bliver en hyggelig ferie for alle, siger Hasler.

2 – Undervurder ikke klapvognen

Klapvognen kan hurtigt blive forældrenes bedste ven på ferien. Særligt når I er på storbyferie, kan det hurtigt blive til mange kilometer til bens – noget som kan tære på energiniveauet og humøret hos de allermindste.

– Lange og varme dage med meget på agendaen kan gøre små børn trætte. Det kan derfor være en god idé for både forældre og børn at medbringe en klapvogn, hvor barnet kan hvile sig undervejs. Der findes endda egnede klapvogne, som er ekstra kompakte og lette at medbringe, siger Hasler.

3 – Drop hovedtelefonerne

På bilferie er det både mere socialt og tryggere at sætte musik eller lydbog på, end at bruge hovedtelefoner, hvis vi skal tro Hasler.

– Et godt tip er at bruge den digitale lydbogstjeneste Storytel, der har flere gode lydbøger på dansk for små og store. Man skal være varsom med at bruge hovedtelefoner, da høje lyde kan være særligt farlige for små børns hørelse, siger hun.

Hasler henviser til, at den anbefalede grænse for børn er 85 decibel og opfordrer til, at forældre enten aktiverer lydspærren, som findes på de fleste hovedtelefoner, eller køber egnede hovedtelefoner til de små før rejsen.

4 – Pak smart og trygt

Hasler anbefaler alle forældre at have en gennemtænkt plan for mad og drikke på rejsen. Hvis blodsukkeret daler, følger humøret gerne efter.

– Sørg for, at mad- og drikkevarer er let tilgængelige i bagagen, men samtidig trygt placeret. I en bil må der ikke ligge løse genstande, og hvis du skal ud at flyve, er det godt at være klar over, at fulde flasker ikke slipper igennem sikkerhedskontrollen. Et godt tip er at medbringe tomme flasker, da mange lufthavne har drikkefontæner eller lignende, hvor du kan fylde vand i flaskerne efter sikkerhedskontrollen, siger Hasler.

5 – Find familiekøen

Mobil - IMG privat
Det kan være godt at have mobiltelefon og tablet let tilgængelige i håndbagagen. Foto: Gjensidige.

Flere lufthavne har en særlig familiekø i sikkerhedskontrollen, som kan være god at stille sig i kø til, så snart bagagen er tjekket ind.

– Familiekøen kan gøre rejsen mere fleksibel, når du rejser med børn. Det kan også være en god ide at forberede dig selv og børnene på rutinerne ved sikkerhedskontrollen. Hvis du pakker håndbagagen lidt strategisk, så tablets og toiletsager ligger yderst i håndbagagen eller kufferten, går sikkerhedstjekket hurtigere – både for dig og for andre, forklarer rejselivseksperten.

6 – Flere og kortere pauser

Flere timer i bil kan hurtigt blive krævende for de mindste. Mange vælger at tage én længere pause undervejs til feriedestinationen, men det kan være en bedre ide at tage flere mindre pauser ifølge Hasler.

– At tage flere mindre pauser er mere trafiksikkert, og samtidig betyder det, at barnet ikke mister tålmodigheden helt så hurtigt. En pause fra rattet gør, at du kan holde bedre fokus på vejen, og så er det også rart at få frisk luft og at strække benene lidt undervejs, forklarer hun.

7 – Pas, penge og rejseforsikring

Børn er nødt til at forny deres pas oftere end voksne. Det er således meget vigtigt at tjekke udløbsdatoen i god tid før rejsen.

– I værste fald kan konsekvensen af et udløbet pas være, at I slet ikke kan komme på ferie. Hvis du har mange pas at holde styr på, kan du for eksempel få din telefon eller mailkalender til at varsle dig, så du får tjekket op på det i god tid før rejsen, siger Hasler.

Hun påpeger, at det også er en god ide at have styr på rejseforsikringen samt et ekstra kreditkort forud for ferien.

– En rejseforsikring er vigtig at have, selvom man ikke skal udenfor EU eller Norge og Schweiz. Med en rejseforsikring er I dækket ved sygehjemtransport,  indbrud, eller hvis I får brug for at afbestille rejsen på grund af sygdom. Desuden dækker den skader og ulykker, som kan opstå på rejsen – hvilket især er vigtigt ved rejser til eksempelvis USA, hvor man hurtigt kan risikere høje sygehusregninger med mindre, man har en gyldig rejseforsikring, afslutter Hasler.

Husk, at du er nødt til at købe rejseforsikring, før du rejser, så forsikringen er gyldig. Rejser du i Europa, skal du have det blå EU-sygesikringskort med.