legende børn

Familiepsykolog: Forældre skal ikke altid være til rådighed

Kirsten Magelund  |  Offentliggjort: 28.11.2017  |  Sidst opdateret: 22.8.2019

Forældrenes overvågning gør børn utrygge, og et stigende antal går til psykolog på grund af stress og angst, beretter Ulla Dyrløv, som driver Familiepsykologisk Praksis. Forældrene skal også helst afholde sig fra at være til rådighed konstant, når de ikke selv er sammen med børnene.

Bekymrede forældre, der skal følge med i alt, skaber utrygge børn, lyder det fra familiepsykolog Ulla Dyrløv

Utrygge børn kan i skoletiden op til ti gange om dagen eller mere sende en sms til deres forældre for at tjekke, om forældrene er i live. Det oplever Ulla Dyrløv som en tendens i sin familiepraksis, hvor hun behandler børn med angst.

- Børnene lever med en grundangst og vil bekræftes, men forældrene skal afholde sig fra at være kontaktbare konstant. Ligesom forældrene skal have tillid til, at andre voksne kan tage vare på deres børn, mens børnene er i vuggestue, børnehave eller skole – og afholde sig fra at overvåge dem eksempelvis via GPS på mobiltelefon eller kamera, råder familiepsykolog Ulla Dyrløv.

Hun sammenligner forældrene med en pilot: Hvis piloten er bekymret, bliver passagererne utrygge.

- Der findes ikke en værre tanke, end at der skal ske noget med ens barn. Men når forældrene er usikre og bekymrede, får børnene indtryk af, at verden er et virkelig farligt sted at være. De sættes i alarmberedskab og udvikler en grundangst – og får derfor behov for hele tiden at få at vide, at alt er i orden.

LÆS OGSÅ: Forældre i dilemma omkring GPS-tracking af børn

Børn vil have samvær

legepladsen
Børn skal have lov til at lege selv og være uden for forældrenes rækkevide, hvis de hele tiden bliver overvåget af forældre, som er bange for at der skal ske dem noget, så kan de selv udvikle angst, fortæller Ulla Dyrløv

Familiepsykolog Ulla Dyrløv advarer i det hele taget imod at overvåge børn, som det sker fra de er helt små. Hun nævner, at det nu også er muligt at sætte en chip på et barn for at registrere, om det trækker vejret og bevæger sig, og at vuggestuer og børnehaver er blevet digitale med opsatte kameraer, der livestreamer, så forældre, mens de er på arbejde, kan klikke ind på nettet og se, hvad deres barn foretager sig.

- Barnet bliver forvirret, fordi forældrene senere kan spørge til barnets aktiviteter, hvor de ikke selv har været til stede. Det er problematisk, at børnene på den måde ikke har noget privatliv – og det er også problematisk, at forældrene udvikler dårlig samvittighed og stress, fordi de følger med i barnets liv på afstand, men reelt er magtesløse. Man kan ikke fjernstyre sine børn, understreger hun.

Også på eksempelvis Facebook og Instagram følger nogle forældre med i børnenes færden, nævner hun, og sammenligner det med at bryde ind i en dagbog.

- I stedet bør forældre vise tillid til og interesse for deres børn. Børnene vil meget hellere have samvær med deres forældre end at fordrive tiden med en tablet eller computer, fastslår Ulla Dyrløv.

LÆS OGSÅ: Psykolog: "Der findes ikke perfekte forældre"

Pas godt på din familie

Vi kan hjælpe dig med at passe bedst muligt på din familie og de ting, der danner rammerne om jeres liv.