Opdrag dit barn til at værne om sit digitale privatliv

Kirsten Magelund  |  Offentliggjort: 6.12.2017  |  Sidst opdateret: 11.3.2021

Overvågning kan optræde i mange former. Som kontrol og restriktioner, men også i en udgave, der handler om at støtte børn og unge i at blive kritiske og opmærksomme brugere af apps og internet for at beskytte sig selv online, siger Kuno Sørensen, psykolog hos Red Barnet

dit barns privatliv
Beskyt dine børns privatliv online – men gør det sammen med børnene og ikke bag deres ryg, lyder rådet fra psykolog Kuno Sørensen

Børn og unges brug af sociale medier og de risici, der er forbundet med et liv online, er essentielt at have i fokus som forældre, mener Kuno Sørensen, som er psykolog hos Red Barnet. Han fremhæver, at forældre gennem tillid og dialog kan hjælpe børn til at sikre deres digitale privatliv.

- Restriktiv overvågning kan virke som basal mistillid til barnet, hvilket får det til i protest at unddrage sig forældrenes kontrol. Men forældre kan også kigge på sociale medier sammen med barnet og vejlede det til at blive en bedre, mere kritisk og sikker bruger af internet og apps som Facebook og Snapchat, siger han.

Gennem dialog med barnet eller den unge kan forældrene også være nærværende og støtte, hvis online-livet kommer ud på et skråplan.

- Teenagere sender eksempelvis frække billeder af sig selv til kæresten. Det kan være fint nok, så længe det bliver i det private rum. Men risikoen er til stede for, at kæresten i glæde deler billederne med andre eller senere, hvis forholdet går i stykker, bruger dem til hævnporno, nævner Kuno Sørensen.

LÆS OGSÅ: "Mine børns liv foregår online"

Den digitale børnelokker

redbarnetekspert
Skab en tillidsrelation til dit barn, og sørg for, at barnet kan værne om sit privatliv online. Ellers kan det få konsekvenser, lyder det fra Kuno Sørensen.

Red Barnet samarbejder med en række organisationer om online-kriminalitet mod børn. Blandt andet Europol, Det Kriminalpræventive råd, internetudbydere og Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center. Aktuelt er en voksen mand i søgelyset, der på nettet har maskeret sig som en smuk teenagepige. På den måde har han lokket 39 drenge til sig og overtalt dem til at klæde sig af for ham foran web-kameraet på computeren.

- Vi kalder det online-grooming. Det er en proces af seksuel karakter, hvor en voksen gør sig til ven med barnet og efterfølgende manipulerer barnet eller den unge til at sende billeder eller video af sig selv. Krænkeren spiller ofte på barnets drøm om at få en kæreste eller at blive fotomodel, og truer det til senere enten at mødes i den virkelige verden eller at betale et beløb, hvis det vil forhindre, at billederne bliver delt med omverdenen, beretter Kuno Sørensen.

LÆS OGSÅ: Forældre bruger detektiver til at overvåge deres børn

Forældre kan beskytte barnet og den unge ved at vise interesse for barnets digitale online-liv – og sørge for, at dets profiler er sikret som private.

- Men undgå at overvåge, kontrollere eller inddrage barnets mobil eller tablet, for barnet kan logge ind alle andre steder på sine digitale profiler, som ligger i skyen. Skab i stedet en tillidsrelation, så barnet føler sig tryg ved at fortælle forældrene, hvis det har haft en dårlig oplevelse online, råder psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet.

Sådan håndterer du dine børn og teenageres onlinebrug:

  • Interesser dig for dit barns online-liv ved at spørge ind til det og følge med.
  • Tal med dine børn om privatliv: At folk ikke altid er dem, de udgiver sig for på nettet. Lær dem at omgås private billeder og video med respekt – og hjælp dit barn med at indstille privatindstillinger på de sociale medier.
  • Vær åben og imødekommende, hvis barnet forsøger at fortælle dig om noget, der er sket på nettet – også hvis de har gjort noget forkert. Lad være med at skælde ud, men støt i stedet barnet til at få løst situationen.
  • Lær dit barn gode online-vaner som at tale pænt, ikke dele private oplysninger som koder, CPR-nummer og blokere ubehagelige personer.
  • Opsøg information om de sociale medier og de spil, dit barn ønsker eller har en profil på.
  • Anerkend at digitale og sociale medier for børn er en adgangsbillet til fællesskabet.
  • Hjælp dit barn med at løse konflikter, ligesom du ville gøre i den fysiske verden.
  • Overvej at indføre tidsbegrænsninger for online-brug og mediefrie zoner – og vær selv en god rollemodel.
  • Lav regler om køb af apps og køb i apps.
  • Husk at børn grundlæggende bruger medier til det samme som voksne: At søge informationer, læse nyheder, løse opgaver, lade sig underholde, spille, slappe af og være i kontakt med vennerne.

Pas godt på din familie

Vi kan hjælpe dig med at passe bedst muligt på din familie og de ting, der danner rammerne om jeres liv.