Unge flytter på landet

Slut med isolation og manglende fællesskab. De unge familier flytter til udkanten

Barbara Hilton  |  Offentliggjort: 20.3.2018  |  Sidst opdateret: 22.8.2019

Flere og flere børnefamilier gør op med deres alt for krævende arbejdsforhold og de konsekvenser, det har for deres familieliv. De rykker til udkanten for at skabe deres egne fælleskabsorienterede minisamfund, hvor de kan få en sund work-life-balance.

- Når man kigger på samtidens arbejdsmarked, ser vi lige nu tre store tendenser, siger Karen Lumholt, som er forfatter, foredragsholder og journalist samt ekspert i fremtidens arbejdsmarked og familieforhold.

- Vi ser større mobilitet og længere pendlertid. Vi ser, at de 30-35-årige med småbørn og højere uddannelser arbejder mere, og at deres arbejde kræver mere, end det gjorde for 30 år siden. Og vi ser en udvidelse af det prekære arbejdsmarked, hvor nyuddannede, der har svært ved at få en fastansættelse, arbejder på løse kontrakter med stor usikkerhed, forklarer Karen Lumholt. 

Ro og øjenkontakt

Karen Lumholt
Karen Lumholt, ekspert i fremtidens arbejdsmarked og familieforhold, mener flerfamiliehuse vil vinde frem i den nærmeste fremtid.

- Der er ikke den fleksibilitet på arbejdsmarkedet, som mange forældre efterspørger. De højtlønnede kan ikke komme ned i tid, og de lavtlønnede kan ikke komme op i tid. Og det gør, at især børnefamilierne må gå på kompromis med deres ønsker til arbejdstid. Familierne savner ro, øjenkontakt og bare at være sammen, fortsætter hun.

De unge flytter ofte i forbindelse med uddannelse og arbejde væk fra deres venner og familie. Men mange opnår ikke noget arbejdsfællesskab på grund af deres midlertidige kontrakter. Begge situationer skaber isolation. Og den krævende arbejdssituation fylder meget i deres privatliv, hvilket påvirker deres familieliv negativt.

De unge forældre savner nærvær og fællesskab både arbejdsmæssigt og privat. 

LÆS OGSÅ: Kvalitetstid er også at lave ingenting

Søger andre boformer

- Derfor søger mange unge familier andre boformer. Interessen for flerfamilien og flerfamiliehuse er markant stigende. Kommuner spekulerer i udlægning af arealer til byggeri af bofællesskaber og klyngehuse, siger Karen Lumholt og fortsætter:
- Antallet af familier, der bor sammen på tværs af generationer, er steget. Familier går sammen med andre familier, som de deler værdier med, for at etablere små minisamfund, hvor fællesskabet både bliver en lettelse i dagligdagen og en gevinst for børnene. Den udvikling er en tydelig modreaktion på den isolation, som gør familierne sårbare.

Men det er ikke alle, der kan eller vil pakke lejligheden i en af de fem store studiebyer sammen og flytte i klyngehuse:
- Ofte er det dem, der har mindst brug for det, der starter de her tendenser. Til gengæld baner de vejen, og gør det nemmere for alle de andre at gå imod strømmen, konkluderer Karen Lumholt.

LÆS OGSÅ: Mommybloggernes opgør med samfundets normer

Det prekære arbejdsmarked vil vokse

- Jeg tror generelt, at det prekære arbejdsmarked vil vokse, men at vi samtidig vil finde sammen i nye arbejdsfællesskaber, hvor vi hjælper hinanden. Og det tror jeg også de her ny minisamfund bliver et godt eksempel på. Så længe der er internet kan freelancerne og dem fra det prekære arbejdsmarked i princippet ligeså godt arbejde fra Møn som fra en lejlighed i København, siger hun.

Vi kommer ikke helt tilbage til 70’ernes storkollektiver, hvor børneopdragelsen var op til fællesskabet, påpeger hun dog.

-  Jeg tror, at det private og det intime stadig vil blive holdt indenfor familiens fire vægge. Men vi kommer til at se aktiviteter som fællesspisning, fælles dyrkning af grønsager, fælles leg, og et nyt fællesskab omkring arbejde, uddyber Karen Lumholt.

- Især den generation, der skal til at få børn nu har forstået, at det er relationerne, der er vigtige i livet. At de først bliver glade, hvis de har nære relationer til andre mennesker. Og det er en af de helt store grunde til at familier flytter ud i de nye bofællesskaber, afslutter hun.

Pas godt på din familie

Vi kan hjælpe dig med at passe bedst muligt på din familie og de ting, der danner rammerne om jeres liv.