Børn leger på loftet

Som forældre skal man kunne slutte fred med nullermænd i hjørnerne

Barbara Hilton  |  Offentliggjort: 22.3.2018  |  Sidst opdateret: 22.8.2019

Nøglen til en god work-life balance er ikke at tage arbejdet med hjem og holde op med at tro, at du kan leve op til alle samfundets idealer, mener socialrådgiver Lisa Bille.

Det er svært at nå det hele, når man er to forældre med fuldtidsarbejde. Det fandt socialrådgiver Lisa Bille og hendes mand, der arbejder i Forsvaret, hurtigt ud af, da de fik deres første barn. Ville de have en sammenhængende hverdag med tid til familien, skulle de prioritere og ikke lægge under for samfundets krav og idealer.

- Vi blev nødt til at indse, at vi ikke kunne det samme som inden vi fik børn. Som forældre skal man kunne slutte fred med nullermænd i hjørnerne og turde slacke på krav og idealer fra samfundet, siger Lisa.

Barsel giver ro

Børnefamilier, hvor begge forældre arbejder, er generelt hårdt ramt, når det kommer til stress, og det kan Lisa nikke genkendende til. Lisa er i dag på barsel med sit andet barn, og de praktiske ting hober sig hurtigt op, forklarer hun. Lige inden hun gik på barsel, overvejede hun også at gå ned i tid for at få mere tid med sine børn og mand.

LÆS OGSÅ: Bedsteforældre er en uundværlig støtte i hverdagen for mange børnefamilier

- Jeg kan mærke en forskel i mit liv nu, hvor jeg er på barsel. Arbejdet er kommet langt væk, og jeg har en helt anden ro til at være til stede med mit barn. Før kom jeg ofte til at tage arbejdet med hjem. Når man arbejder med mennesker og især med mennesker, der har det hårdt, kan det være svært at lægge det fra sig og undgå, at det påvirker en psykisk, siger hun. Arbejdet lever videre i tankerne, forklarer hun.

- Der har været gange, hvor jeg har måtte sige til mig selv, at det der, det bliver du simpelthen nødt til at vente med at tænke på til i morgen, siger Lisa.

Svært at lukke arbejdet ude

søstre hygger
I Lisa Billes familie er det vigtigste at have tid til hinanden - så må støvsugningen vente.

Men det er ikke kun, hvis du har en familie, at det er svært, når arbejdet flyder ind i hjemmet. Sådan er det for rigtig mange socialrådgivere og andre, der arbejder med mennesker. Det er svært at blokere de følelser, der kommer i kraft af ens arbejde. Lisa har selv undgået stress, forklarer hun, men det er ikke lige nemt for alle, især hvis man samtidig er presset af praktiske ting i hjemmet.

- Det er klart, at det er hårdt at passe hjem og familie samtidig med et fuldtidsarbejde som mit. Jeg fik hjælp af min ældste datter. At komme hjem til hende gjorde, at jeg fik tankerne et helt andet sted hen, siger hun.

Læs også: Er du stresset? Det påvirker også dit barn

Er det virkelig nødvendigt med et top-tunet hjem?

I jagten på en god balance mellem arbejde og familieliv er der naturligvis nogle praktiske ting, man kan gøre. Og det har Lisa og hendes mand også forsøgt sig med. En madplan, indkøbsplanlægning og at dele opgaverne i hjemmet ligeligt imellem sig. Men det gælder også om at prioritere, forklarer hun.

 - Jeg tror, det er vigtigt, at man justerer sine forventninger til, hvad man tror, at man kan, efter man er blevet forældre. Man skal eksempelvis spørge sig selv: Er det virkelig nødvendigt at have et helt clean og toptunet hjem? Men det tror jeg er svært for mange, siger hun og fortsætter:
- Jeg synes generelt, at der er mange forældre, der bruger rigtig meget energi på at have et smart hjem og se godt ud. Der er nogle samfundsidealer, som man gerne vil leve op til. Og selvfølgelig skal der være rent i hjemmet, men jeg mener, at kravene kammer over. Det må den enkelte familie naturligvis selv om, men det er et af de punkter, jeg ikke går så meget op i længere. Det er tiden med mine børn, jeg prioriterer.

Pas godt på din familie

Vi kan hjælpe dig med at passe bedst muligt på din familie og de ting, der danner rammerne om jeres liv.