vandrør er udsatte

Når børnefamilien flytter ind: Det skal du være opmærksom på

Offentliggjort: 29.5.2019  |  Sidst opdateret: 22.10.2019

Når handlen er afsluttet, og I tager jeres nye bolig i brug, kan jeres anderledes brugsmønstre få ellers skjulte svagheder til at dukke op. Især vandrørene er ofte drilske. 

Vidste du, at 20% anmelder skader på deres VVS-installationer?

Er I en børnefamilie, der har købt et hus af et ældre ægtepar, bruger I sandsynligvis boligen på en helt anden og ofte mere nedslidende måde end de tidligere ejere. Det kan få svagheder og skader ved din bolig til at dukke op.

Det særligt lumske ved dette problem er, at disse skader sjældent står nævnt i tilstandsrapporten, da der som sådan ikke er noget i vejen med huset. Men det ændrer sig, når nye ejere rykker ind. Det forklarer Martin Persson, chef for ejerskifteskade hos Gjensidige:

»En familie på fire bruger langt mere vand end et ældre ægtepar eller en enlig. Der kan komme mere pres på installationerne, hvilket kan give utætheder i vandrør. Der kan også være forskel på, hvad den enkelte husejer kan leve med, når det gælder vandtrykket. Det opdages først, når huset tages i brug.«

»Da de tænder for vandet, begynder det at pible ud fra vægge og lofter«

Og det er ikke bare småting, der kan gå galt. Manglende eller begrænset brug af vandrørene over en længere periode kan føre til tæring af rørene og dermed vandskader.

»Vi har haft en huskøber, der overtog et hus, som var et dødsbo. Huset havde ligget uden beboelse i over et halvt år, inden kunden overtog huset. Da de første dag tænder for vandet, begynder det at pible ud fra vægge og lofter mange steder rundt i huset. Vandrørene var ikke blevet brugt i en for lang periode, og det manglende vandtryk gjorde, at rørene var tærede og havde mange utætheder, da vandet blev tændt igen,« fortæller Martin Persson.

Bliv bevidst om din families brugsmønstre og behov

Når man som børnefamilie flytter ind i et hus, hvor den tidligere ejer har været et ældre ægtepar eller en enlig, stiller det nogle nye krav til huset. Men det er ikke altid, at man som kommende ejer har de potentielle udfordringer i mente, når man kigger på hus til hele familien. Martin Persson fortæller:

»Der kan også opstå en helt anden fugtbalance i huset, fordi fire personer udskiller en del mere fugt end én. Det har en betydning for, hvor meget, der skal luftes ud, og hvor i huset, der tages værelser i brug til beboelse – for eksempel i kælderen i et gammelt hus, hvilket ikke er en god ide.«

Det er derfor vigtigt at få vurderet jeres fremtidige hus ud fra de brugsmønstre, I har – og ikke de tidligere ejeres. Her kan en uvildig sagkyndig give jer råd og vejledning. Og så er det selvfølgelig altid vigtigt at have styr på forsikringerne.


Står du og er ved at købe nyt hus? Læs om Gjensidiges Boligpakke, som sikrer dig de vigtigste forsikringer til dit nye hjem med et par klik.